Endelig nærmer 17. mai seg! Dette er en dag som skal feires. Allikevel er 17. mai en av dagene hvor det forsøples mest! Hvordan kan vi sammen få til en mer miljøvennlig 17. mai feiring? Følg disse tre rådene!

1. Dropp plasten!

Det er kanskje fristende å kjøpe inn plastkopper eller sugerør til frokosten. Dere er kanskje mange som skal feire sammen, og det kan virke lettere å kjøpe inn engangsbestikk. Men visste du at det hvert år havner 8 tonn plast i havet? 

Plast er dumt både for naturen og dyreliv, og for lommeboken! Heldigvis har vi flere alternativer du kan bruke istedenfor, som vil gi en mer miljøvennlig 17. mai! Et annet tips er å investere i gjenbrukbare servietter. Det ser både finere ut til 17. mai bordet, og du kan bruke det om igjen! 

ence.no selger vi både bambussugerør, tumeric-bestikk og kokosnøttboller som du kan bruke flere ganger. En god investering dersom du ofte har feiringer hjemme!

I tillegg har vi isformer hvis dere vil lage egen is istedenfor å kjøpe ferdigis pakket inn plast! Hva med å gjøre det til en hyggelig aktivitet med barna?


Bambussugerør på Ence

2. Hva med maten?

Det er som regel rester etter en 17. mai frokost. Alle gjester tar med noe hver, men det er ikke alltid at alt blir spist opp! Det er mye du kan gjøre med disse restene. Gjestene kan blant annet ta med noe av maten hjem igjen. Vi har nedbrytbare brødposer laget av bivoks dersom du vil ha et mer bærekraftig alternativ til plastikk. Dersom gjestene ikke tar med seg maten hjem, kan du fryse det! Dette er perfekt hvis du har mye brød eller pølser til overs. 

Husk også at du kan lage andre retter ut av maten! Hva med å lage en lapskaus av pølserestene noen dager senere? Eller lage en pytt-i-panne med grønnsaksrestene? Her er et eksempel på en god lapskaus-oppskrift.

Et annet tips er å prøve å gjøre en eller to av årets 17. mai retter vegetariske! Kanskje du kan servere falaffel med hummus, eller avokadotoast med egg?

3. Sjekk klesskapet før du kjøper nye klær!

Man vil ofte pynte seg litt ekstra til 17. mai. Dersom du ikke har bunad vil du gjerne ut å kjøpe nye klær til den spesielle dagen. 

Men visste du at moteproduksjonen utgjør 10% av menneskehetens karbonutslipp, tørker ut vannkilder og forurenser elver og bekker? I tillegg slipper mange plagg ut mikroplast når det vaskes. For en mer miljøvennlig 17. mai bør du vurdere andre alternativer før du kjøper nye klær! Sjekk klesskapet ditt først. Kanskje du har en kjole liggende innerst i klesskapet, som du hadde glemt at du hadde?

Eller hva med å kjøpe brukt? Vet du forresten at du flere steder også kan leie en bunad? Et annet alternativ er å organisere en byttekveld med venninner! Eller låne en kjole av noen andre. På denne måten virker klærne nye, uten at du bruker penger på nye klær! 

About the author : Anne Sant

Leave A Comment

Related posts

    Popular products

    Product categories