Bare i Norge kastes det ekstreme mengder tekstiler hvert år. Faktisk veier det årlige tekstilavfallet vårt omtrent det samme som 8500 elefanter! Det er flere måter å redusere disse mengdene, men ett av dem er definitivt å gjenbruke og redesigne, for å forlenge livene til de tekstilene som allerede er produsert. Caroline N omgjør brukte indiske sarier til nye ting som kimonoer, hårbånd og sekker av silke og bomull. «Nye» ting som er helt unike, og med spennende historier? Ja takk, mer av det!

Hva lager de?
• Klær og tilbehør
Hvor sender de pakken din fra?
• Trondheim, Norge
Hva er leveringstiden for dette merket?
• 4-7 virkedager (Bring)

Alle merker du finner på Ence holder en viss standard når det gjelder miljømessig og sosial bærekraft. Du kan lese mer om hvilke standarder og forventinger vi har til våre merker her. Vårt viktigste prinsipp for å opprettholde dette er at du som kunde skal kunne vite så mye som mulig om produktet du kjøper, og merket du støtter. Derfor skriver vi utfyllende tekster om alle våre merker for å gi deg mest mulig informasjon, så du kan gjøre deg opp din egen mening. 

Denne teksten tar for seg informasjon om:
– Merket generelt, og deres viktigste sak(er)
– Leverandører av deres produkter og emballasje
– Materialer/råvarer som merket benytter seg av

Se alle produktene fra dette merket her.

HVEM ER CAROLINE N?

I tillegg til de store miljøbelastningene som tekstilproduksjon medfører, kaster vi forbrukere ekstreme mengder tekstiler rett i restavfallet hvert år. En undersøkelse på oppdrag fra Tekstilaksjonen fra 2017 fant at faktisk rundt 52 000 tonn tekstiler kastes i restavfallet i Norge årlig. Det er omtrent samme vekt som 8500 elefanter! Det kan være flere grunner til at vi kaster så mye, men ett av dem er definitivt at vi ikke redesigner og gjenbruker like mye tekstiler som vi kan.

Det kan vi som forbrukere bidra til å redusere ved å enten redesigne og gjenbruke ting vi har selv eller kjøper brukt, eller ved å støtte bedrifter som jobber med det samme.

Merkevaren er oppkalt etter gründer Caroline Naustvoll og driver hele sjappa alene. Med sykunnskaper og engasjement for gjenbruk som utgangspunkt har Caroline i flere år drevet med redesign av klær, for blant annet bruktbutikken Prisløs i Oslo. I tillegg til å drive med klesmerket, er hun også en del av Fikseklubben: En online medlemsportal for folk som vil lære seg å sy og fikse klær, og holder kurs om dette. 

Med syferdigheter i stadig forbedring og en større forståelse for mengden tekstiler som eksisterer og ikke gis nye liv, valgte Caroline våren 2020 å starte sitt eget prosjekt for å bidra til å motarbeide det hun så som en negativ trend. Med sitt klesmerke ønsker hun å bevise at nye, vakre klær  kan lages av brukte tekstiler i god kvalitet. 

«Klesindustrien har enorm innvirking på miljøet og vi trenger å endre vårt forhold til klær, være bevisst på hva vi kjøper og tenke nytt.»
– Caroline

Det finnes også flere fordeler med redesign og gjenbruk av gode, brukte tekstiler. Når tekstilene er forskjellige og har hver sin bakgrunn, blir også de nye produktene helt unike. Den begrensede mengden av hvert produkt, og de unike bakgrunnshistoriene for dem kan gjøre de mer interessante og kjære for den nye eieren de måtte få.

Tekstilene Caroline får har ofte både hull og flekker som må jobbes rundt, og prosessen med å skape et nytt liv for disse blir dermed et slags puslespill. Dette gjør også at hvert plagg blir unikt.

PRODUKSJONSKJEDEN

La oss så nærmere på hvor stoffene kommer fra, og hvor både tekstiler og annet i Caroline Ns produkter kommer fra. 

Gründer Caroline har leverandører i India, som skaffer de brukte sariene med unike, nydelige tekstiler. Begge disse butikkene er “håndverksbutikker”, som selger stoffer, syutstyr og klær.

FABRICNCRAFT

Produkter som blir produsert her:
Alle reststoffer

Første leverandøren ligger i Jaipur i nord-vest India. Her jobber det en gjeng på 10 stykker, som i tillegg til å levere tekstiler til Caroline, også produserer og eksportere håndlagde tekstiler for enhver stil. De er stolte av sin kultur, og ser på det som en viktig oppgave å dele gleden de har av den indiske estetikken med verden.

Fint sitat fra dem: “I opened this store to showcase the wonderful fabric variety of my native country and also recycled item like dress, scarf, curtains, Skirts, Bags etc. from vintage sari that I have curated over time. Hope you like them as much as I do. In earlier time these sari were the fashion, the women looked much more than just fabulous. I love collecting these vintage costumes and fabric and I truly believe the fabric is still now as good as a new one. All the collection also depicts different parts of my country which is amazing as there are many cultures & fashions.”

Tekstilene som leveres herfra til Caroline N, er fra brukte sarier. Det er tradisjonelle klesplagg som særlig brukes av kvinner i Sør-Asia. FabricNCraft bruker sitt nettverk i sine nærområder til å kjøpe inn brukte sarier fra lokalsamfunnet, og selge dem videre så andre kan få glede av dem. Blant destinasjonene for de ulike sariene med unike print og mønster, er Trondheim. 

SUSHILA ART

Produkter som blir produsert her:
Alle reststoffer

Denne lille bedriften holder til i Uttar Pradesh, i Indias Nord-østlige områder. Her jobber en gjeng på i underkant av 10 mennesker, med å selge indisk håndkraft og tekstiler. 

I bruktmarkeder og restesalg i byen selges det brukte sarier og andre brukte tekstiler. Derfra handler medarbeidere i bedriften brukte sarier for å sende til Caroline N.

Emballasjen kommer fra norske RAJA. Herfra sendes det boblekonvolutter som brukes til å sende ut Caroline N-pakker til deg som kunde.

Boblekonvolutter består av to forskjellige komponenter, plast og papp. Disse to delene må gjerne skilles og kastes hver for seg i restavfall og papir. 

Caroline N jobber dog med å finne enda mer miljøvennlige alternativer til emballasje, og har påbegynt arbeidet å finne emballasje laget av gjenbruksmaterialer.

Caroline N holder til i Trondheim, og det er her alle komponentene settes sammen til unike produkter. 

Det som mangler av strikker, knapper og annet kjøpes i lokale sybutikker i Trondheim. Alt av tekstiler som ikke kommer direkte fra indiske sarier, som blant annet fyll i Caroline Ns sekker, kan komme fra både bruktbutikker og markeder i byen.

Bak alle produktene sitter gründer Caroline og syr, og er den som tar hånd om hele produksjonen. Når du legger en bestilling på noen produkter av Caroline N er det her de lages og videre også pakkes, for å sendes ut til deg.

RÅVARER & MATERIALER

Det går gjerne i de samme materialene i stoffene som brukes av Caroline N, og det er ikke tilfeldig. Først og fremst er det fordi disse stoffene brukes i de indiske Sariene, som Caroline får tilsendt og redesigner. Foruten om de flotte printene på stoffene som brukes, er det også andre grunner til at de samme materialene går igjen og Caroline velger å fortsette å bruke dem. Bomull er behagelig mot huden, og silke er luftig og avkjølende. Det er selvsagt bra for oss som bruker materialene! Men hvordan påvirker de miljøet?

SILKE & BOMULL
Begge tekstilene har flere miljømessige nedsider ved produksjon. De krever begge både store arealer og store vannmengder for å produseres, i tillegg til at det ofte brukes ulike typer giftsprøytmidler. I likhet med flere andre typer naturlige materialer har både silke og bomull flere nedsider i starten av deres livsløp, men er gode alternativer dersom vi er flinke til å forlenge deres livsløp.

Så dersom vi ser på miljøbelastningen av disse tekstilene videre i deres livsløp, ser det heldigvis bedre ut.

Caroline N bruker silke og bomull som allerede har levd et liv som indiske Sarier, og som videre gis nytt liv under den norske merkevaren. Jo lengre liv vi gir tekstilene, jo mindre blir den generelle miljøbelastningen. Selve produksjonen har allerede gitt det miljøavtrykket den gir, men ved å bruke tekstilene over lengre tid blir avtrykket per bruk mye, mye (!) lavere. Jo lengre vi klarer å holde tekstilene i omløp, jo mindre behov er det for å holde produsere nytt av de samme tekstilene, og dermed bidra til de store miljøbelastningene. Og når vi tenker på hvor mye tekstiler vi egentlig har i omløp globalt akkurat nå, så burde det holde i lang tid fremover dersom vi gjenbruker alle tekstilene til de slites helt. Også resirkulerer dem.

Men for å ha muligheten til å bruke tekstiler lengre, må de også være av god kvalitet og behandles bra. Når det kommer til silke og bomull, er de begge slitesterke materialer og kan vare i mange år dersom de behandles riktig. Under alle produktene i Ence kan du lese om hvordan du best kan ta vare på det du kjøper. Eksempelvis, holdes tekstilene seg fint uten så mange vask. De kan luftes fremfor å vaskes! 

Det optimale er å gjenbruke alle ressurser vi har om og om igjen. Men for tekstiler, vil det naturlig nok stoppe på et tidspunkt, når de er helt utslitt. Selvom vi håper at det tar mange år før den tid, er det utrolig bra at de da er naturlige materialer, og er biologisk nedbrytbare. Naturlige materialer skader da ikke miljøet og naturen på samme måte som syntetiske materialer som plast. 

Dersom du fremdeles sitter igjen med spørsmål som du ikke finner svar på her, send oss gjerne en melding i chatboblen nederst til høyre. Vi er glade for å få spørsmål!

rachahanine

Forfatter rachahanine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *