Damene bak Eco o’clock er opptatte av å tilby kvalitetsprodukter uten kjipe stoffer og unødvendig plastemballasje. Råvarene i deres kremer og deodoranter er fra Ghana, og produktene håndlaget i Norge. De tilbyr også sjokolade, Black soap og Shea smør laget i Ghana. Hele sortimentet deres er vegansk og plastfritt, laget med fokus på miljø og fair trade.

Hva lager de?
• Kosmetikk, kjøkkenartikler og sjokolade
Hvor sender de pakken din fra?
• Oslo, Norge
Hva er leveringstiden for dette merket?
• 3-5 virkedager (Bring)

Alle merker du finner på Ence holder en viss standard når det gjelder miljømessig og sosial bærekraft. Du kan lese mer om hvilke standarder og forventinger vi har til våre merker her. Vårt viktigste prinsipp for å opprettholde dette er gjennomsiktighet. Vi ønsker at du som kunde skal kunne vite så mye som mulig om produktet du kjøper, og merket du støtter. Derfor skriver vi utfyllende tekster om alle våre merker for å gi deg mest mulig informasjon, så du kan gjøre deg opp din egen mening. 

Denne teksten tar for seg informasjon om:
– Merket generelt, og deres viktigste sak(er)
– Leverandører av deres produkter og emballasje
– Materialer/råvarer som merket benytter seg av

Se alle produktene fra dette merket her.

HVEM ER ECO O'CLOCK?

Eco o’clock drives av to damer med mål om å gjøre noe positivt for miljøet. Kathrine var gravid og ønsket å bruke en ren deodorant og jeg Theresa er allergisk mot MI (konserveringsmiddel som brukes i det meste). De selger hovedsaklig veganske og plastfrie produkter med fokus på miljø og fair-trade. Kvalitetsprodukter helt uten kjipe stoffer og unødvendig plastemballasje. De fokuserer på å bruke råvarer som er trygge for barn, gravide og voksne. 

Theresa, en av de to gründerne, er halvt Ghaneser, og har familie i Ghana. Ghana har råvarer av ypperste kvalitet til hår og hud. Vi elsker at Eco o’lock bidrar til at kvinnene på landsbygda tjener egne penger og at de er direkte kunde av kvinnene, i stedet for å handle av mellompersoner. Fair trade og gode råvarer resulterer i at deres kremer og deodoranter helt uten kjemikalier som er ekstra snille mot huden.

PRODUKSJONSKJEDEN

ACCRA, GHANA

Produkter som blir produsert her:
Sjokolade

Ghana er verdens andre største sjokoladeprodusent, men kun beskjedne 2% av verdiskapningen skjer her. Eco o’ clock ønsker å støtte den lokale verdiskapningen og bidra til at bønder skal få en rettferdig pris for arbeidet de gjør. Derfor oppsøkte de en av få lokale sjokoladeprodusenter i Ghana, da de ønsket å føre sin egen veganske sjokolade.

Sjokoladefabrikken Eco o’ clock samarbeider med eid av to søstre som brenner for å lage god Ghanesisk sjokolade. Sjokoladen produseres på en liten fabrikk på eiendommen deres i Accra.

WA, GHANA

Produkter/ingredienser som blir produsert her:
Black soap, shea smør, jojobaolje, kokosolje

Fra Nord-Ghana, fra en fabrikk i Wa, får Eco o’clock flere av sine viktigste ingredienser som brukes i flere av kremene blant annet.

GUANGDONG, KINA

Produkter/ingredienser som blir produsert her:
Menskopp, q-tips

Noen av produktene får Eco o’clock ferdig produserte, eksempelvis menskopp og q tips. Disse kommer fra samme provins – Guangdong, men forskjellige fabrikker.

Menskoppen produseres i Longgang district, mens q-tips produseres i Humen Town.

LOMBOK, BALI, INDONESIA

Produkter/ingredienser som blir produsert her:
Kokosbolle, tumeric-bestikk og bambussugerør

Flere produkter som kommer ferdig laget, er kokosbolle, tumeric-bestikk og bambussugerør. Disse lages i en liten fabrikk på Lombok.

TANGSHAN, KINA

Produkter/ingredienser som blir produsert her:
Emballasje i tubeform

Alle deodoranter lages i helpapp emballasje. Denne kommer fra en fabrikk i Tangshan, i Hubei-provinsen i Kina.

Eco o’ clock holder til i Oslo. Når de får råvarene de trenger fra sine leverandører i Ghana og emballasje, produserer de selv alt av deodoranter og kremer.

La oss snakke om emballasje. Eco o’ clock har valgt å lage innpakningen for alle produkter i kraftpapir og/eller metall. Deres papptuber er 100% nedbrytbare og resirkuleres som papp og papir. De kommer som nevnt fra Kina.

Varene som sendes ut til deg som kunde pakkes i konvolutter, fra Jiffy Green, av 100% papp som kan resirkuleres. De sendes da fra Oslo.

RÅVARER & MATERIALER - ECO O' CLOCK

Eco o’ clock er svært nøye med hvilke råvarer de bruker i sine produkter, og er opptatte av å holde produktene sine så naturlige som mulig. Her er litt informasjon om de ulike råvarene de benytter seg av.

Uraffinert sheasmør
Sheasmør har blitt brukt i mange generasjoner i afrikansk kultur. Sheasmør er egnet for å pleie tørr hud og eksem, du kan bruke det på hår, hud, negler, rynker, og spedbarn. Det uraffinerte sheasmøret har også en betennelsesdempende effekt.

Extra virgin kokosolje
Kokosolje er rik på fettsyrer og antioksidanter som hjelper mot aldringstegn og skade på hud og hår. Kokosolje reduserer inflammasjon og holder huden fuktig. 

Candelilla voks
Denne voksen er utarbeidet fra Candelilla planten som finnes nord i Mexico. Den er 100% vegansk og er en voks som brukes i forskjellige kosmetiske produkter for å stivne produktene.

Magnesium
Magnesiumet vi bruker er utarbeidet fra havsalt og hjelper med å fjerne kroppslukt.

Eteriske oljer
Eco o’clock bruker Tea Tree olje i alle våre deodoranter i tillegg til en eterisk olje som står for den overordnede lukten. Eteriske oljer har forskjellige fordeler, men samlende fakta er at de bekjemper bakterier og er et helt naturlig duftmiddel. 

Sjokoladesmør
Deres hudpleieprodukter (body butter og håndkrem) inneholder sjokoladesmør som er direkte importert fra Ghana. Sjokoladesmør er en verdifull ingrediens i hudleieprodukter som beskytter huden mot UV stråler så vel som å øke elastiteten og fungerer mot aldring av huden.

Her kommer en grundigere gjennomgang av produksjonen av blant annet Shea smør og Black soap, for deg som er ekstra interessert.

Sheasmør

Prosessen med produksjon av sheasmør er veldig lang og vanskelig. Våre ghanesiske kvinnegrupper bruker tradisjonelle metoder, og nesten hele prosessen med produksjon av sheasmør er utelukkende håndarbeid. De jobber vanligvis sammen og hjelper hverandre, noe som gjør arbeidet enklere, mer interessant og avslappet.

Det første de gjør er å tørke shea nøttene, deretter kan de fjerne skallet. Når sheanøttene er tørre, må skjellene fjernes.

Den eneste måten å fjerne skjell på er å knekke dem med steiner eller andre harde materialer. Sheanøttene vaskes deretter igjen og tørkes under solen. Etterpå brytes nøttene ned i små biter. Tidligere pleide de å male nøtter med hendene ved å bruke mørtel og pistil.

I dag tar de dem for det meste til slipemaskinen som virkelig letter og fremskynder prosessen.

Når nøtter og innmat er knust, grilles de på bål. Det er grunnen til at sluttproduktet har en behagelig brennende duft. Stekte fragmenter blir deretter ført til slipemaskinen igjen, hvor det med en spesiell prosess oppnås en tykk masse. Etter denne prosessfasen følger den vanskeligste delen.

Vi setter massen i store kummer, sitter i skyggen og kverner massen med én hånd. Vann tilsettes gradvis.

Vi kjerner den tunge massen i minst en time, til smørolje skiller seg fra vann. Etterpå fjernes smørolje forsiktig og legges i en bolle med kokende vann under svak ild. Når smørolje smelter under høy temperatur, øser vi av olje som flyter til toppen av bollen.

Væske blir deretter silt ut for å fjerne alle uønskede urenheter og legges i store kummer. Disse kummene må lagres på et kjølig og mørkt sted i minst en halv dag, slik at oljen blir tykk og klar til bruk og salg.

Fra dette punktet kan ytterligere bearbeiding av sheasmør forekomme, men ut av kvinnelige kooperativer for sheasmør. Sheasmør blir noen ganger filtrert for å fjerne mulige urenheter. Også, med ytterligere rensing, som rengjøring og bleking, blir lukt, sammensetning og farge avskaffet.

Denne typen smør kalles raffinert sheasmør og har ingen lukt og typisk hvit snøfarge.

Når sheasmør ikke blir filtrert på noen måte, men selges direkte fra det tidspunktet kvinner er ferdig med prosessen, kalles det rå eller uraffinert sheasmør. Den har nøtteaktig og stekt lukt og elfenben eller dyp gul farge. Og dette er hva vi produserer. Våre sheasmør er rå og uraffinert.

Her i Ghana lager vi gult og elfenbenfarget sheasmør. Den eneste forskjellen er i farger. Selv om det gule fargede sheasmøret er veldig lyst, noe som gjør det unaturlig ved første øyekast, betyr det ikke at det ikke er naturlig. I motsetning til å lage gul sheasmør-type, legger vi til røtter av det afrikanske borotutu-treet som gir fargen til smøret til dypgult, som curcuma.

Dette er et bilde av borotutu-røttene. Noen tror palmeolje er tilsatt for å gi den den gule fargen, men det kreves ingen palmeolje for å lage gult sheasmør, det går gjennom samme prosess som det hvite sheasmøret. Derfor har de begge samme egenskaper. Noen afrikanere lager te av barken, som sies å være nyttig for leveren.

Black soap

Black soap er laget av kokosnøttolje, stekt kakaopods, havsalt og sheasmør i Ghana. Den opprinnelige prosessen for å lage afrikansk sort såpe er arbeidskrevende. 

Afrikansk svart såpe er laget er forskjellig fra land til land, selv om den ferdige såpen mesteparten av tiden vil se ut så lenge de originale ingrediensene forblir olje, kaliumchlorid og vann. Du vil finne at svarte såper fra Ghana, Nigeria, Elfenbenskysten, Mali, Benin og Togo ser ut veldig like og ikke skiller seg ut i disse dager, og de er ofte lysebrune, mens svarte såper laget i Etiopia der potashen er laget av bambus ofte er grå.

Svart såpe fra Nord-Afrika og noen deler av Middelhavet er mer kolsvart. Fargen på svarte såper varierer fra grå til karmel til svart, noen ganger, da ikke alt potasj er laget av samme kilde. Men vi i Ghana bruker det lokale kaliumchlorid laget av kakaopoddeskall, skallet som dekker kakaofrø. Kakao skall er lik det ytre skallet av en melon, men vanskeligere. Den har høye saponiner, og når frøene er tatt ut av belgen for å bli behandlet for sjokoladefremstilling osv., Tørkes skallet og brennes til aske. Denne asken er meget kaustisk og brukes både til såpeproduksjon, fôring av fjærfe og andre landbruksbruk. Potashet vårt er organisk, noe som gjør afrikansk sort såpe mer organisk sammenlignet med andre såper laget med kaustisk brus.

Vår sorte såpe får fargelegging fra potashet som brukes, oljene, kjelen og tilberedningsprosessen. 

Selv om afrikansk svart såpe kan lages med plantainskall, brukes dette ikke mye til å lage afrikanske sorte såper i Ghana lenger, da det ikke er bærekraftig å skaffe kommersielle mengder plantain peeling. Den kan brukes når du lager små mengder, men ikke store mengder såper.

Dette er en kakaopod.

Dersom du fremdeles sitter igjen med spørsmål som du ikke finner svar på her, send oss gjerne en melding i chatboblen nederst til høyre. Vi er glade for å få spørsmål!

Forfatter rachahanine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *