I et tidligere blogginnlegg forklarte vi hvor viktig det er å ta vare på det du eier, så du kjøper minst mulig nytt. Vet du hvordan du tar vare på klærne dine? Feil vask kan ødelegge klær, og det er derfor viktig å vaske klærne dine riktig. Hva skal man se etter på vaskelappen? Her kommer det et par nyttige ting å vite om å vaske klær!

1. De viktigste merkingene

(Kilde, kilde)

Vet du at noen plagg ikke kan vaskes? Det er spesielt viktig å være obs på når klær ikke skal vaskes, eller hvilke plagg som må håndvaskes. Dette kan du se på symbolene under.

Klær som ikke kan vaskes kan i noen tilfeller sendes til en renseri, og da vil dette stå på vaskelappen. Hvis plagget ikke kan sendes på vaskeri bør det luftes etter hvert bruk.

BIlde: LILLEBORG

2. Hva er en miljøvennlig klesvask?

(Kilde)

Det er mest miljøvennlig å vaske klær ved lavere temperatur. Du bør derfor ikke vaske på høyere temperatur enn det som står anvist på vaskelappen. I tillegg bør du huske på å ikke vaske halve maskiner, men heller vente til du kan fylle én hel vaskemaskin. På denne måten sparer du vann, strøm, vaskemiddel og ikke minst miljøet. Du kan lese mer om miljøvennlig klesvask her.

3. Vaskelappen avslører plaggets kvalitet

(Kilde)

Visste du at vaskelappen kan fortelle deg hvor bra kvalitet plagget har? Derfor er det lurt å sjekke dette ut før du kjøper nye klær. Dersom klærne dine er av god kvalitet varer de lengre, og du slipper da å kjøpe nytt hele tiden. Lappen forteller oss hvilke materialer og fibre som klærne er laget av.

Polyester og nylon er slitesterke, mens stoff som viskose og akryl er lettere å slite ut. Det er likevel viktig å huske på at selvom polyester og nylon er slitesterke, slipper de også ut mikroplast. Det kan «gjøres opp for» ved å bruke vaskeposer som fanger opp mikroplasten i vaskemaskinen. Da stopper du mikroplasten fra å havne i havet. Et eksempel på en slik vaskepose er Guppybag.

Materialer som bomull, lin og silke er biologisk nedbrytbare i naturen. I tillegg er det lurt å se etter plagg som ikke har så mange forskjellige fibre satt sammen. Er en genser i ren ull, er det større sannsynlighet for at den varer lengre enn dersom genseren er satt sammen av forskjellige materialer.

Her er eksempler på materialer som er slitesterke:

– Nylon
– Polyamide
– Polyester
– Hemp
– Silke

About the author : Anne Sant

Leave A Comment

Related posts

    Popular products

    Product categories