Moja Wear tilbyr undertøy med minimalistisk uttrykk, med viktig sosial innvirkning. Merket selger kvalitetsundertøy av mest mulig miljømessig bærekraftige materialer, for å bidra med deler av sitt overskudd til sosiale prosjekter i Tanzania som omhandler helse, hygiene og lokal entreprenørskap.

Hva lager de?
• Undertøy
Hvor sender de pakken din fra?
• Rotterdam, Nederland
Hva er leveringstiden for dette merket?
• 5-10 virkedager (DPD (Dynamic Parcel Distribution))

Alle merker du finner på Ence holder en viss standard når det gjelder miljømessig og sosial bærekraft. Du kan lese mer om hvilke standarder og forventinger vi har til våre merker her. Vårt viktigste prinsipp for å opprettholde dette er gjennomsiktighet. Vi ønsker at du som kunde skal kunne vite så mye som mulig om produktet du kjøper, og merket du støtter. Derfor skriver vi utfyllende tekster om alle våre merker for å gi deg mest mulig informasjon, så du kan gjøre deg opp din egen mening. 

Denne teksten tar for seg informasjon om:
– Merket generelt, og deres viktigste sak(er)
– Leverandører av deres produkter og emballasje
– Materialer/råvarer som merket benytter seg av

Se alle produktene fra dette merket her.

HVEM ER MOJA?

Reisen som senere skulle bli Moja startet da de tre gründerne Spijk, Elissa og Thom var på utenlandstur i Tanzania. Gjengen innså at ikke alle barna hadde tilgang til hygieneprodukter som undertøy og menstruasjonsbind. De tenkte også på at milliarder av mennesker verden over bruker penger på varer som undertøy, hver eneste dag. 

Det fikk dem til å tenke på at det ene kunne være en løsning på det andre. De ville starte et selskap der noe av overskuddet skulle bidra til endring.

De tenkte dog at en modell for produktdonasjon neppe var bærekraftig. De ville skape endring direkte i samfunnet. Derfor bestemte de seg for å etablere lokal produksjon i nettopp Tanzania, slik at produktene som skulle doneres i området også bidro til sysselsetting av mennesker utenfor arbeidsmarkedet.

Fra venstre: Thom, Elissa og Spijk

Moja har en todelt drift. Den ene er en kommersiell aktør, Moja Wear, som produserer undertøy i Portugal og selger dette til deg og meg. Den andre delen er Moja Foundation, en ideell organisasjon som driver det nevnte arbeidet i Tanzania. Moja Foundation og deres prosjekter finansieres av Moja Wear, som donerer deler av sitt overskudd til stiftelsen.

Gjennom Moja Foundation ønsker de å oppmuntre til entreprenørskap og lage et pedagogisk program om helse og hygiene i Tanzania. Barn på lokale skoler blir med på workshops om hygiene, pubertet og menstruasjon, og mottar produkter i løpet av timene. På den måten skapes det en varig innvirkning med kjøpet ditt av deres produkter. 

Slik ser fordelingen av inntektene til Moja Wears undertøyssalg ut:

Grafen er basert på et salg av "3-pack brief" til 495kr

Moja Foundation og deres prosjekter

Mission:
Å øke potensialet for folk i rurale områder over hele verden.

Visjon:
Alle mennesker har tilgang til grunnleggende behov og har mulighet til å forsørge familiene sine.

Hygiene heroes

God hygiene reduserer risikoen for seksuell dysfunksjon, sykdom, infeksjoner og sosial isolasjon betydelig. Derfor er det viktig at barn utvikler sunne rutiner i ung alder. Med dette programmet gjør de 5-9 år gamle barn kjent med helseproblemer og lærer dem hvordan man praktiserer hygiene i det daglige. Slik blir de sine egne hygienehelter. Moja Foundation gir også barna nok undertøy slik at de kan gå på skolen med et rent par.

Entrepreneurship

Moja Foundation mener at den eneste måten å få varig innvirkning på er å jobbe lokalt. Derfor samarbeider de med lokale mennesker og organisasjoner og produserer produkter lokalt, og bistår sine produksjonspartnere til å etablere virksomheten. Gjennom kunnskapsdeling og full støtte fra sine partnere i deres vekst kan de sørge for at de kan vokse selvstendig.

Full circle

I Full Circle-programmet tas det spesielt hensyn til helse- og hygienebehov som er kjønnsspesifikke. Her fremmes det samhandling mellom kjønn for å skape gjensidig forståelse av hverandres perspektiv. Dette programmet er laget for barn i alderen 12-17 år og setter erfaring i sentrum av utdanningen. I løpet av dette programmet distribuerer Moja Foundation undertøy til alle barn og gir jentene tilstrekkelige hygieneartikler til å klare periodene. De samarbeider også med skoler for å sikre at fungerende bad og garderober er tilgjengelig.

Fast forward

Pubertet er en tid der kroppen går gjennom endringer. Det er en naturlig prosess. Men noen endringer kan oppleves som et sjokk når et barn er uforberedt. Derfor har Moja Foundation opprettet et pedagogisk program for barn i alderen 10-12 år der puberteten diskuteres. Med endringer i kroppen kommer forskjellige helse- og hygienebehov. Bortsett fra å møte disse behovene i samtale og gi barn tilstrekkelig undertøy, introduserer dette programmet også gjenbrukbare menstruasjonsbind. På denne måten bidrar de til at jenter kan holde seg på skolen, selv når de menstruerer. 

PRODUKSJONSKJEDEN

«We’re not perfect, but we are striving to be as transparent as possible. We care deeply about the people in our supply chain and our impact on the environment.» sier Moja Wear om sin produksjon. De ønsker å være så transparente som mulig, og stiller seg også åpne for spørsmål og eventuelle forslag som folk måtte ha, så her er det bare å sende en melding og si i fra!

La oss presentere deres leverandører.

TYRKIA

Produkter som blir produsert her:
Bomull

Produksjonskjeden starter med selve materialene. Moja bruker bomull i sin produksjon, som de får levert fra Tyrkia. Denne delen av produksjonen vet de ikke mye om, da de ikke er i direkte kontakt med leverandøren. Bomullsleverandøren selger bomull til flere fabrikker, blant annet Mojas leverandørfabrikk. De jobber kontinuerlig med å få mer oversikt over kilden og forholdene der, for å bedre nå målet sitt om gjennomsiktighet.

Bomullen herfra er dog Standard 100 OEKO-tex-sertifisert. Det vil si at materialet er testet for skadelige stoffer og er garantert ikke helsefarlig for mennesker- Du kan lese mer om sertifiseringen her.

SAMOFIL

Produkter som blir produsert her:
Alt undertøy

Moja samarbeider med et familieeid selskap i Portugal: Samofil. De lager stoffet, farger stoffet, klipper stoffet og lager Moja-undertøy i ett selskap. På denne måten har Moja mer oversikt over hva som skjer i en stor del av produksjonskjeden, og er i stand til å forbedre kvaliteten og prosessen der det er mulig.

Samofil holder til to steder. Fabrikken i den øverste lokasjonen, som også ligger lengst nord av de to, er der farging av stoffene foregår. I fabrikken i den nederste lokasjonen, er der stoffet blir formet, og sydd sammen til det undertøyet som Moja Wear selger til oss som kunder.

Den minimalistiske stilen på undertøyet er et bevisst valg for å redusere miljøbelastningen ved farging av tekstiler. Jo flere farger, jo mer vann og ressurser kreves det. Derfor har Moja Wear valgt å ha kun én farge på sine plagg.

Bomull: puster og absorbent for undertøy . No harmful chemicals (sertification)

Det lille familieeide selskapet i Portugal er også en foretrukken leverandør for Moja da de befinner seg i Europa, og dermed må forholde seg til strengere reguleringer for arbeidsvilkår. EUs reglementet rundt arbeidsvilkår sikrer på mange områder bedre vilkår for arbeidere enn andre steder i verden. 

VERPAKKING VOORDEEL

Produkter som blir produsert her:
Emballasje

Emballasjen bestiller de fra et nederlandsk selskap kalt Verpakking Voordeel. Herfra får de emballasje av 100% papp og papir. Papirforsendelsene er sterke og FSG-sertifiserte. 

I motsetning til mye annen emballasje som vi er vandt til, er denne typen derimot laget for å brukes flere ganger. Konvoluttene har en ekstra stripe som gjør at du som mottaker kan bruke den én gang til for å sende noe privat, eller for å sende tilbake pakkene dine. 

Når de først er brukt, kan de da resirkuleres. Da går de i pappsøppelet og kan bli til noe nytt.

til Mojas hovedkontor i Rotterdam. Sendes med bil.

Shipper produkter sammen, shipper ut uten plast.

RÅVARER & MATERIALER

Moja-undertøy er laget av 95% bomull og 5% elastan. 

BOMULL:
Bomullen er spesielt slitesterk, og ikke minst komfortabelt materiale for undertøy. Det er absorberende og det puster. Den er som nevnt også Standard 100 OEKO-tex-sertifisert.

ELESTAN:
Elastan er nødvendig for å få bomullen til å strekke seg og holde formen. De håper å kunne erstatte elastan med et mer naturlig materiale i fremtiden.

Produktene deres er laget helt uten animalske materialer, fordi de mener at «animals are not born to be worn».

Moja uttrykker et ønske om at de vil gå over til økologisk bomull, og vil se på mulighetene for å få dette til.

Dersom du fremdeles sitter igjen med spørsmål som du ikke finner svar på her, send oss gjerne en melding i chatboblen nederst til høyre. Vi er glade for å få spørsmål!

Forfatter rachahanine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *