The Nobel Peace Shop er Nobels Fredssenter egen museumsbutikk. Gjennom å fronte en rekke produkter fra uavhengige og etiske produsenter, så vel som større og viktige stiftelser, bidrar Nobel Peace Shop til å bygge oppunder fredsbudskapet på kreativt vis. 

Hva lager de?
• Museumsbutikk for ulike varer
Hvor sender de pakken din fra?
• Oslo, Norge
Hva er leveringstiden for dette merket?
• 4-5 virkedager (Bring)

Alle merker du finner på Ence holder en viss standard når det gjelder miljømessig og sosial bærekraft. Du kan lese mer om hvilke standarder og forventinger vi har til våre merker her. Vårt viktigste prinsipp for å opprettholde dette er gjennomsiktighet. Vi ønsker at du som kunde skal kunne vite så mye som mulig om produktet du kjøper, og merket du støtter. Derfor skriver vi utfyllende tekster om alle våre merker for å gi deg mest mulig informasjon, så du kan gjøre deg opp din egen mening. 

Denne teksten tar for seg informasjon om:
– Merket generelt, og deres viktigste sak(er)
– Leverandører av deres produkter og emballasje
– Materialer/råvarer som merket benytter seg av

Se alle produktene fra dette merket her.

HVEM ER THE NOBEL PEACE SHOP?

The Nobel Peace Shop er museumsbutikken på Nobels Fredssenter. Har du vært innom museet i Oslo, har du mest sannsynlig lagt merke til den knæsj rød butikken som byr på en opplevelse av en butikktur.

I god tro til Nobels Fredssenter og selve fredsprisen, er produktutvalget i butikken nøye valgt ut med viktigheten av originalitet og bærekraft i bakhodet. 

PRODUKSJONSKJEDEN

Videre kommer en oversikt over de ulike merkene The Nobel Shop 

ARTICLE 22 – LAOS

Produkter som blir produsert her:
Smykker fra Article 22

Laos er det mest bombede landet per innbygger i historien. Mellom 1964 og 1973 slapp USA to millioner tonn bomber over Laos. Med dagens hastighet med å fjerne disse på vil det ta ca. 800 år å fjerne all av ueksplodert bombemateriale. Hvert produkt du kjøper fjerner udetonerte bomber fra deres landområder.

Smykker og ornamenter laget av bomber, samarbeid mellom lokale håndverkere for å få sin lille bedrift ut i verden.

Disse øredobbene er definisjonen på bærekraftig: miljøvennlig, laget av splinter og rusk. De er laget av fair trade laotiske håndverkere som utviklet denne håndverksteknikken på 1970-tallet, og sosialt jobber menn og kvinner side om side ved hjemmelagde jordovner i hagene sine. Laget av forvandlet metall og med sterling sølv-finish. Elegant, superlett og behagelig å ha på seg. Leveres med ARTICLE22 Story Card og håndvevd bomullspose.

Du kan lese mer om Article 22 her.

SAFE PASSAGE – LESVOS, HELLAS

Produkter som blir produsert her:
Sekker, lommebøker, vesker m.m fra Safe Passage

Pikpa-leiren er en uavhengig, åpen flyktningleir i Lesvos, Hellas. Leiren er bygget på prinsippene om solidaritet, egenmakt og aktiv deltakelse. Gir humanitærhjelp til flyktninger. De tilbyr medisinsk, psykologisk og juridisk støtte, mat, klær og hygiene-kits. De driver også aktiviteter for barn, språkklasser, sosial støtte og administrasjon av asylprosessen.

Safe Passage er et integrerings- og utdanningsprosjekt hvor vesker, sekker, bager ol. lages av flyktninger. Disse er laget av redningsvester funnet på strandlinjene i Lesvos, brukt av flyktninger som har krysset havet. Alle inntekter av salget går direkte tilbake til flyktningleiren.
På grunn av den enorme mengden med forsøpling på de vakre strendene på øya, var det behov for å rydde strendene og finne en måte å resirkulere. I stedet for å la brukte redningsvestene ligge, ønsket de å gi dem en ny mening. Safe Passage gir folk en sjanse til å få verdigheten tilbake. De kan tjene til livets opphold ved å lage bager av ødelagte redningsvester.

Du kan lese mer om produksjonen av Safe Passage her, og mer om Lesvos Solidarity på Pikpa Camp her.

PURPOSE JEWELRY – LA, USA

Produkter som blir produsert her:
Smykker fra Purpose Jewelry

Purpose Jewelry er vakkert utformet av unge kvinner som blir reddet fra menneskehandel rundt om i verden. Arbeidet de gjør gjør dem i stand til å tjene penger og få jobbferdigheter. Det gir frihet, verdighet og håp for modige og fantastiske kvinner. Alt av inntekter går til International Sanctuary, og gir hver håndverkerne rettferdig lønn, utdanning og omsorg.

International Sanctuary er altså organisasjonen bak Purpose Jewelry. De har i dag hele produksjon i hele 5 land.

ORANGE COUNTY, USA

International Sanctuary tilbyr her to forskjellige Sanctuary-programmer for overlevende fra menneskehandel i Sør-California. Målet med begge programmene er å bygge motstandsdyktighet hos overlevende ved å gi dem mulighet til å etterhvert stå på egne ben, gjennom selvstendig inntekt.

Trykk på bildet for å lese mer

International Sanctuary opplyser at de har avviklet programmet på Orange County grunnet pandemien. De fortsetter å lære av og tilpasse oss livet siden COVID-pandemien startet, og vurderer hvordan de kan forbedre mulighetene i California.

MUMBAI, INDIA

International Sanctuary jobber med å forebygge menneskehandel gjennom opplysningsarbeid for unge jenter i lokalsamfunnet, spesielt i slummen. I tillegg tilbys jenter utdanning, rådgivning, medisinsk behandling og arbeid, slik at de kan skape et bedre liv for seg selv og oppnå ekte selvstendighet og frihet.

Trykk på bildet for å lese mer

“The happiest day of my life was when I received my first salary from International Sanctuary. It made me financially independent, and I finally had the freedom to choose.” - Kiara*, Mumbai Sanctuary.

Trykk på bildet for å lese mer
TIJUANA, MEXICO

International Sanctuary bidrar med utvikling av sterke partnerskap med lokale organisasjoner og undervisning av smykkerferdigheter til deltakerne. I dag foregår fortsatt forebyggende innsats i lokale barnehjem, ettersom foreldreløse barn er spesielt sårbare for «grooming» til menneskehandel. Grooming går ut på at en voksen person avtaler et møte med et barn i den hensikt å begå et seksuelt overgrep.

KAMPALA, UGANDA

Sexhandel i Uganda er en økende krise. Med ledighet på 83% blir jenter fanget i ekstrem fattigdom og blir lett lurt til menneskehandel. Med fokus på å avslutte syklusen av fattigdom og menneskehandel gjennom sysselsetting, skaper International Sanctuary muligheter som fører til selvforsyning og empowerment for overlevende.

Trykk på bildet for å lese mer
Trykk på bildet for å lese mer
CEBU, FILIPPINENE
International Sanctuary startet nylig opp i Cebu. Cebu er fortsatt et mål, kilde og transittområde for menneskehandel, hvor kvinner og barn tas med for å bli solgt. Korrupte myndigheter lukker øynene for mange barer og underjordiske nattklubber. Selv om menneskehandel-organisasjoner har jobbet i over et tiår i Cebu, sliter overlevende fra menneskehandel fortsatt med å integrere seg i samfunnet på nytt.

Du kan lese mer om Purpose Jewelry her, og mer om International Sanctuary her.

The Nobel Shop benytter seg kun av papir og pappemballasje, som en del av prinsippet om å unngå plast. Denne handles fra Raja Pack.

Alle produkter som handles fra The Nobel Shop sendes rett fra Nobels Fredssenter i Oslo. Her plukkes produktene fra museumsbutikken, og pakkes for å sendes rett til deg.

RÅVARER & MATERIALER

The Nobel Peace Shop har et bredt utvalg av produkter fra en rekke produsenter, og tilbyr dermed til sammen ting av mange ulike materialer. Den røde tråden er bærekraft. Mange produkter er laget av gjenbruks- eller restmaterialer. 

Et mål for butikksjefen Caroline er å unngå plast i alle ledd. Derfor finnes ikke plast i verken emballasje eller som hovedkomponent i produktene på The Nobel Peace Shop, men i enkelte tilfeller kun i emballasjen. Dette er en problematikk mange kan kjenne seg igjen i. Likevel er butikkledelsen tydelige på ønsker og forventninger til isne produsenter, og har i flere tilfeller bidratt til å jobbe frem alternativ emballasje uten plast. Det nytter å si i fra!

Dersom du fremdeles sitter igjen med spørsmål som du ikke finner svar på her, send oss gjerne en melding i chatboblen nederst til høyre. Vi er glade for å få spørsmål!

Forfatter rachahanine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *