
Både på individuelt plan, og på strukturelt plan, er mye emballasje, varer og midler som trengs til ulike formål, laget av plast. Utoplast tar seg av resirkuleringen direkte. De henter inn plast fra både enkeltpersoner og selskaper, og lager nye varer av disse. I tillegg til dette, deltar de på og arrangerer workshops og samarbeidsprosjekter med blant annet skoler og offentlige møteplasser. Utoplast kombinerer derfor både kunnskapsformidling og direkte innsats for å bidra til et mer miljøvennlig og kreativt samfunn.
Hva lager de?
• Småvarer som potter, fliser og knobber, laget av resirkulert plast
Hvor sender de pakken din fra?
• Trondheim, Norge
Hva er leveringstiden for dette merket?
• Leveringstid avhenger av hvor i landet pakkene sendes. Utoplast bruker Helthjem og Posten.
Alle merker du finner på Ence holder en viss standard når det gjelder miljømessig og sosial bærekraft. Du kan lese mer om hvilke standarder og forventinger vi har til våre merker her. Vårt viktigste prinsipp for å opprettholde dette er gjennomsiktighet. Vi ønsker at du som kunde skal kunne vite så mye som mulig om produktet du kjøper, og merket du støtter. Derfor skriver vi utfyllende tekster om alle våre merker for å gi deg mest mulig informasjon, så du kan gjøre deg opp din egen mening.
Denne teksten tar for seg informasjon om:
– Merket generelt, og deres viktigste sak(er)
– Leverandører av deres produkter og emballasje
– Materialer/råvarer som merket benytter seg av
Se alle produktene fra dette merket her.
HVEM ER UTOPLAST?
Enkeltmannsforetaket Utoplast drives av Vincent Gartiser, som selv står for innsamling av plastavfall, og omsmeltingen til nye produkter. Vi står alle selv ansvarlige for å resirkulere så godt vi kan, men selv med gode systemer for sortering av avfall, er det alltid en sjanse for at noe vi kaster ikke kan gjenvinnes slik det bør for, for å oppnå et sirkulært forhold til søppel. Utoplast fjerner flere ledd i prosessen, ved å selv ta seg av både sortering, kverning, omsmelting, og støping.
Det er enkelt å la seg inspirere av folk som Gartiser. Å ha tid og mulighet til å ta sitt eget samfunns plastproblem på alvor – og finne løsninger – er noe hele miljøbevegelsen setter pris på. Det er viktig at nyere generasjoner ser viktigheten av miljøengasjement og tar skrittet videre på egenhand. Workshops arrangert på skoler og barnehager i regi av Utoplast, åpner opp for at barn og ungdom selv kan bidra til å lage framtidens løsninger.
PRODUKSJONSKJEDEN
Nyhavna, Trondheim
Alt som selges av Utoplast, produseres og sendes herfra.
Mer kortreist enn dette blir det ikke!
Her på Nyhavna i Trondheim, står Utoplast bak produksjonen av varene som fås tak i her på Ence. Nyhavna er en under 10 minutters sykkeltur fra Nidarosdomen, og ligger sentralt i Trondheim. I lokalene til BrukOm-butikken rett ved Nyhavna ligger produksjonslokalet til Utoplast. Her arrangerer de også tidvis workshops, slik at flere kan lære om gjenvinning. Alt sendes fra Trondheim, og sendes via post over alt i Norge.
Fra Utoplast kan du være sikker på at alt er bygget på resirkulering, også emballasjen. Gjenbrukt papp brukes for å få varene trygt hjem på en miljøbevisst måte.
RÅVARER & MATERIALER
Det ideelle er å kunne lete seg helt tilbake til første ledd i produksjonskjeden. Likevel, i tilfeller som med Utoplast, er det ikke mulig å spore opp alt om tidligere produsenter. Varene er laget av plast hentet fra private husholdninger, og næringsvirksomheter. For å oppnå fine farger, blandes denne plasten med plastgranulater hentet fra NOPREC (Norwegian Plastic Recycling AS). NOPREC lager plastgranulater av havplast, og Utoplast bruker dermed både lokalt innsamlet og plast innsamlet i større doser for å produsere sine verk. Alt kvalitetssikres og renses før det brytes ned, og blir til noe nyttig og nytt.
På mange måter er resirkulerte materialer en av våre beste måte å sikre en mer miljøvennlig fremtid. Nye råvarer krever mer energi og et større press på vår allerede sårbare planet. Det er ikke alt som er mulig å resirkulere, og Utoplast bruker også plattformen sin til å gjøre folk oppmerksomme på dette. Etiketter på plastesker er et stort problem, og Utoplast anslår at 13-22% av plasten i butikker ikke kan gjenvinnes bare på grunn av dette. Når noe ikke er mulig å omsmelte, vil det bli sortert som vanlig avfall, enten som plast- eller restavfall.
Dersom du fremdeles sitter igjen med spørsmål som du ikke finner svar på her, send oss gjerne en melding i chatboblen nederst til høyre. Vi er glade for å få spørsmål!